Předvánoční Paříž

1. prosince 2010

Je samozřejmě nádherná.
(Čekal snad vůbec někdo jiné hodnocení? :)))

Vzhledem k tomu, že první adventní neděle již proběhla, výzdoba se konala, ale zdaleka to ještě nebylo na plný plyn, spousta vánočních atrakcí se začne odehrávat až později v prosinci. Sem se dá zahrnout třeba i otvírací doba nákupního domu Lafayette, protože (což prostě nikdy NIKDY nepochopím :D) o nedělích je tam umíněně socialisticky zavřeno (tedy nejen tam, vlastně je tam zavřeno SKORO všechno, od obr obchodních center až po malinké krámky). Lenoši líní francouzští.
Úplně naivně jsem předpokládala, že když jsou ty Vánoce za pár, mohli by to reflektovat ... hahaha. Tak ne. Asi i proto to tam v sobotu vypadalo, jak když má být konec světa - prostě nátřask, vevnitř i vně (on nátřask je tam do jisté míry vždycky, ale rozhodně ne takovýhle). První nedělní otvíračka se koná až 5.12.

Proto jsem tomu musela přizpůsobit plány a v neděli jsem si našla jiný program - Vánoční trh na La Défense - Marché de Noël: na rozloze 10 000 m2 probíhá od 24.11. do 27.12. 2010.




Příjemný bonus byl, že se tam nachází i obchoďák, který zná nedělní otvírací dobu! :) (pravda, ne úplně ve všech krámech, ale 90% ano). Uznávám, že to, že jsem tuhle čvtrť doteď naprosto přehlížela, byla velká chyba :DDD Onen obchoďák- Les Quatre Temps - je totiž největší v Evropě. Ale ono čučet na mrakodrapy mě prostě nebere. Já jsem spíš na Versailles :) A kdyby tam nebyl Vánoční trh, je mi úplně jasné, že bych se tam nevypravila ani tentokrát a zůstalo by u tradičního "no jo, La Défense, už bych si to konečně měla v průvodci odškrtnout, sakrblé ... ... hm, hm, ... ... však se to nezboří, tak příště - ale už určitě!". Ono mě totiž nebaví čučet ani do těch průvodců.
Ale nakonec musím uznat, že to nebylo tak špatné, La Grande Arche a množství betonu a skla okolo je poměrně impozantní. Trh byl fajn. A obchoďák ještě víc.

Co mě potěšilo, je to, že nejen u nás existují při tradičních oslavách stánky tak trochu mimózní :) Takže nechyběly ruské beranice a matrošky, vietnamské čepice, arabské cukroví, indiánská kapela nebo etno sortiment.

Obchoďák je sice největší v Evropě, ale výzdoba nebyla nijak pompézní, dovolím si řící, že v českých OC se často vidí mnohem hezčí. Hodně zajímavé bylo ale odpočinkové prostranství se spoustou zeleně a fontánkami, které připomínalo džungli (na pozadí hrála i džunglí hudba :)). Byl tam úžasně čerstvý a osvěžující vzduch, po vyčerpávajícím pobíhání po obchodech skvělý chvilkový relax.














Tuhle hrůzu nabízejí i v našem teleshopingu - kus pružného hadru, ze kterého můžete udělat "magicky" šaty, čepici i bolerko. Ach jo :) 







Teď mě štve, že jsem se taky nedala vyfotit :D





Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...